klimatpositiv for djur och natur

Klimatpositiv – Så blir du det som privatperson eller företag

Att vara klimatpositiv innebär att man som privatperson eller företag kompenserar för minst 100 procent av det man släpper ut.

För att bli klimatpositiv så krävs det mycket. Vi som människor släpper kontinuerligt ut koldioxid, oavsett som privatperson eller företag. Det räcker inte enbart att minska på koldioxidutsläppen, gör man enbart detta så är man klimatneutral. För att bli klimatpositiv måste man se till att ta bort en del av de utsläpp som finns i atmosfären. Anledningen till att göra detta är för att det hjälper miljön att hitta tillbaka till en bra balans. En balans som med andra ord gynnar jorden, dess organismer och framförallt framtiden.

Att jorden blir varmare beror på människan. Forskning har tagits fram som styrker att vi människor är den största miljöboven. Sedan i mitten av 1800-talet så har medeltemperaturen ökat markant. Att temperaturen ökar har i längden förödande konsekvenser på jordens organismer.

Människan tillsammans med koldioxiden är den allra största boven till klimatförändringarna som i nuläget sker. En högre medeltemperatur bidrar till att glaciärer snabbare smälter. När glaciärer smälter så innebär det att havsnivåer stiger. Det potentiella resultatet av dessa konsekvenser leder till att väderförhållanden och naturkatastrofer blir alltmer extrema.

De som drabbas av dessa klimatförändringar och miljöförstöring är alla. Extra hårt drabbas djur och människor. De som lever i fattiga länder drabbas ännu hårdare då de är mer beroende av lokala resurser.

Så blir du klimatpositiv

När du eller ni som företag bestämt er för att bli klimatpositiv så kan det vara svårt att komma igång. Genom att enbart ta beslutet att bli klimatpositiv innebär att du eller ni kommit en bra bit på vägen. Den svåra frågan är hur man kollektivt tar sig ann denna resa och når sina mål?

Framförallt bör man övertyga dina medarbetare eller kunder om att vissa ändringar bör ske. Genom att belysa problemet för andra på ett enkelt sått kan vara lättare sagt än gjort. För många upplevs inte klimathotet som något allvarligt. För många kan det kan vara svårt att på allvar förstå konsekvenserna. Frågan man kan ställa sig själv är; vilka är egentligen konsekvenserna för oss i Sverige?

Tips för att bidra till en bättre miljö

Det finns många enkla sätt för dig som privatperson eller företag att göra något för miljön. Inspirera dina nära och kära, medarbetare, kollegor och vänner att göra något bra för miljön. Nedan har vi skrivit några punkter som ni kan tänka på för att bidra till en bättre miljö.

  • Åk kollektivt, cykla eller promenera istället för att ta bilen. Det är en självklar handling som för många är en svår rutin att hålla. Naturvårdsverket säger att transporter står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.
  • Att minska matsvinnet är en bra handling. Planera dina matinköp via de smarta appar som finns. Att ha inköpslistor gör det enklare för dig eller er att minska matsvinnet. Försök att äta upp frukten eller andra maträtter innan de blir för gamla. På så vis slipper man slänga mat.
  • Att jobba hemifrån någon dag i veckan är bra för miljön. Detta förutsatt om arbetet tillåter en att göra så. Du sparar in på vardagliga transporter och eventuellt en parkeringsavgift.
  • Köp begagnade saker istället för nya. Inred kontor och hem med snygga begagnade saker. Du sparar både pengar och hjälper miljön.
  • Sänk värmen i hemmet eller kontoret med en grad. Tänd några ljus eller ta på dig en tjockare tröja. På så vis sparar man energi och pengar.
  • Att stänga av elektroniska apparater istället för att ha dom på standby-läge är ett bra tips. Du sparar enkelt energi och pengar. Glöm inte att släcka lampor, dra ut alla laddare osv.
  • Att några få gånger i veckan undvika att äta kött är en bra ett smart miljöval. Enligt jordbruksverkets siffror är det en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser som kommer från animaliska produkter som kött, mjölk och ost.

Viktigt med information

Att bli klimatpositiv innebär många förändringar. Det är svårt att bli det över en dag utan det är en process som måste ta tid. Genom att läsa på mer om ämnet och miljön så blir man mer medveten. Att göra detta är till stor fördel just för att man kan utbilda sina nära och kära. Att sprida nyttig information om miljön, utan att vara för jobbig, så väcker man en del tankar.

Solceller är miljövänligt. Här kan du läsa mer om solceller.


Publicerat

i

av

Etiketter: